School Diary

Day by day views of assemblies, parents' evenings and other special events in school.

Find Out More!

Our Classes

Looking to find out about what's happening in our classrooms? Visit our Blogs here!

Find Out More!

School Information

Data, Reports, Policies and Weblinks to help you understand how our school better!

Find Out More!

Letters Home

Our Newsletters are your way to find out the latest happenings in our school!

Find Out More!

AVPSTrees

Welcome to Abington Vale Primary School.

Laura Cichuta, Headteacher

Welcome to our website and thank you for visiting! We are very proud of all that we do here for our children and we look forward to sharing with you the exciting life of Abington Vale. We hope you enjoy looking round our and following the head teacher’s tweets.

We are a modern primary school across two sites approximately a mile apart. Although both primary school sites are very different in appearance, both share the same ethos, values and dedication to high standards. In March 2018 the Pavilion Pre-School became part of our school, and is located on the Billing Road.

The teachers work hard to ensure that the children experience a very high standard of all round education.

If you cannot find what you are looking for here, contact us and let us know! We want our site to be your focus for help and information.

Park Campus (the original Abington Vale site) was built in 1968, it is an attractive building surrounded by extensive grounds, which provide a stimulating environment for both learning and play for our 210 pupils.

Stirling Campus (located in Cliftonville) was completed and opened in September 2013. It is a fabulous office block conversion providing a unique and exciting learning opportunity for 210 children. Its modern and dynamic design is based upon Scandinavian school principals with large collaborative spaces.

Pavilion Campus The Preschool was established in 1979 and moved to its current location 25 years ago. We are very excited that since March 2018, the Pavilion is now part of our school. Please see the Pre-School page for more information.

Our Mission

We Aim to be..

A school that provides every child with outstanding education and personal development, leaving our school having reached their full potential and with positive memories of their primary education. A school where pupil success is facilitated by engaged and vibrant staff to create an open culture of learning - our school is the school to work in. A school where staff and children have the best resources to reach their objectives, continually improving facilities and first class information technology.

Find Out More

  • Ofsted:The governors and school leadership team are ambitious for the school and, together with the staff, they have built a positive climate for learning, where pupils are able to thrive and learn with confidence

  • Ofsted:Pupils feel very safe in school. Parents and carers have great confidence in the school to keep their children safe.

  • Ofsted:Pupils have very positive attitudes to learning and talk enthusiastically about their lessons. Their behaviour is exemplary. They show respect for each other and are always ready and willing to help each other learn.

The Family Roof Top Space

 

Abington Vale Rooftop Family Space

 

 Background of the organisation

 Our charity exists to help children and young people in Northampton develop the skills, capacities and capabilities they need to lead happy, healthy and fulfilling lives. We seek to do this through the provision of an inspiring outdoor space which will be accessible to the whole community and the delivery of an exciting programme of extracurricular activities. The charity was set up by staff and family united by a shared commitment to transform the outdoor space available at Abington Vale Primary School in order to create a rooftop family space that provides a much needed outdoor play facility for the local community.

 

Our project: Rooftop Family Space

 The exciting rooftop family space will be situated on the top of Abington Vale Primary School Stirling Campus. Abington Vale Primary School Stirling Campus is no ordinary school building. It was converted from a three-storey office block and opened in 2013. The internal building of the school follows Scandinavian design principles – with large open spaces that support collaborative working, hands-on learning and imaginative teaching. However, because of the history of the school building, there is limited outdoor space. This greatly restricts what the children can do – both during their precious free time during the school day (before school, during break time and lunchtime) and outside of school (after-school, weekends and school holidays). The only outdoor play space available is a small tarmacked area used only by the younger children. It is grey and uninspiring and too small for any meaningful activity to take place within it. It gets cramped and crowded. There is no fixed equipment to encourage the children to be active or promote imaginative play. There is no green space for the children to interact with nature. In addition, because we are located in the built-up inner city of Northampton, there is very little outdoor space in the local area. We know that families, neighbouring schools and community groups struggle to find suitable outdoor space. This limits local people’s access to physical activity and play opportunities. 

Our project will transform the rooftop into a multi-use outdoor play space suitable for children, families and local groups. It will provide for a range of different interests and activities: 

  • Active zone –A multi-use games area with surface markings and a running track so the children can play football, basketball, netball, cricket, dodgeball and a whole host of other team games. And lots of space for the children to run around!

  • Nature zone –An urban growing area, with raised beds and planters, where the children will plant flowers, herbs and vegetables. Bug hotel habitat, bird boxes and observation area. Messy area with water, sand and mud play. Children will discover the wonders of nature.

  • Reflection zone – A quieter and tranquil area with planters, bench seating and a reading den. Perfect as an escape from the hustle and bustle of city centre life.

Our project will be no ordinary play space. It will be the place where children create their own worlds, exercise their imaginations and play games together. Children will explore, build, grow, get messy, make new friendships, be active and express themselves freely. It will be the place where families have the chance to experience the outdoors together. It will inject life and colour into our community.

 

A reminder that children coming back on 1st June need to have sent in their home school agreement.

Abington Vale Abington Vale